תפקידה של הפעילות החשמלית בלב היא להסדיר את הפעילות המכנית של הלב. קצב הלב הרגיל הוא סדיר ומתחיל מקבוצת תאים שמצוייה בעליה הימנית בלב ששמה "סינוס". קצב הלב עולה כאשר הלב נדרש להזרים דם בהספק גבוה יותר (כמו בפעילות גופנית) ויורד כאשר אין צורך בכך (למשל בשינה).

כל הפרעה בפעילות הסדירה של קצב הלב היא הפרעת קצב. ישנם סוגים רבים של הפרעות בקצב הלב והמטופל יכול להרגיש את ההפרעה בקצב הלב במגוון רב של תסמינים. ישנם הפרעות בקצב הלב שמקורם בגנטיקה (כמו בתסמונת ברוגדה למשל) אך לרוב לא מדובר בהפרעות על רקע גנטי. לא כל ההפרעות בקצב הלב מחייבות טיפול רפואי. הטיפול בהפרעות בקצב הלב תלוי בסוג הפרעת הקצב, מידת הסימפטומים, מחלות נוספות של המטופל, העדפות של המטופל ועוד.

מתי לחשוד בהפרעות בקצב הלב?

הפרעות בקצב הלב הם מגוונות ועל כן יש להם ביטויים רבים. לעיתים אף לא חשים בהפרעת קצב אך היא קיימת. הפרעות בקצב הלב יכולות להתבטא במגוון רחב של סימפטומים. לעיתים חשים דופק מהיר – הלב "רץ", לעיתים חשים בכאב בחזה או קושי בנשימה, פעימות בצוואר, לעיתים דופק איטי, או החסרת פעימה, פעימות חזקות, פעימות חלשות, חולשה, קדם עלפון.

כיצד מאבחנים הפרעות בקצב הלב?

האבחון של הפרעת קצב נעשה על סמך תרשים אק"ג בלבד. זהו למעשה תרשים הרושם את הפעילות החשמלית בלב ברגע נתון. לרוב הפרעת הקצב אינה קבועה ובאה בתדירות משתנה שיכולה להיות תכופה יותר או פחות (למשל אחת לשבוע או אחת לשנה) ואז נדרש ניטור של קצב הלב ע"י מגוון מכשירים שונים. לאחר שיש רישום של הפעילות החשמלית בלב, הרופא המומחה בהפרעת קצב יכול לדעת האם התסמינים של המטופל קשורים להפרעת קצב או לאו.

האם ישנם סוגים שונים של הפרעות קצב הלב?

ישנם סוגים רבים של הפרעות בקצב הלב. לאחר שיש רישום חשמלי של הפרעת הקצב (תרשים אק"ג), הרופא המומחה בהפרעות קצב יכול לאבחן את סוג הפרעת הקצב ולכוון את המשך הטיפול הרפואי.

מה הטיפול בהפרעות קצב הלב?

לא כל הפרעות קצב הלב מחייבות טיפול רפואי ולעיתים חלק מהפרעות הקצב הינן חסרי משמעות של ממש. הטיפול הרפואי נחלק לטיפול בתרופות או לטיפול בצריבה (אבלציה). מטרת הטיפול להסדיר את קצב הלב ולמנוע הישנות של הפרעת הקצב או לעיתים "לשלוט" בהפרעת הקצב.

מה הסכנה בהפרעת קצב לב?

מידת הסכנה היא קשורה לסוג הפרעת הקצב ובמחלות נוספות של המטופל. לעיתים אין סכנה כלל ולעיתים ישנה סכנה בשינוי מבנה הלב, תפקוד המסתמים ולעיתים אף מוות פתאומי. בהפרעות קצב כגון פרפור פרוזדורים ורפרוף פרוזדורים ישנה עלייה של פי-5 בשכיחות לשבץ מוחי.