פרפור פרוזדורים היא הפרעה בקצב הלב הרגיל. התופעה שכיחה ועולה עם הגיל אך מופיעה גם בצעירים. לרוב לא מדובר בהפרעה גנטית והסיבות להיווצרות הפרפור לא תמיד ידועות. ישנם מחלות נוספות כמו יתר לחץ דם, סוכרת, דום נשימה בשינה, השמנת יתר שמעלות את הסיכון להופעת פרפור פרוזדורים. הטיפול בפרפור פרוזדורים הינו אינטרגטיבי ונעשה בשקלול של גורמים רבים ובינהם סוג הפרפור, משכו, תגובה לתרופות, מבנה הלב, מחלות נוספות של המטופל, מידת ההפרעה של הפרפור לחייו של המטופל והעדפותיו של המטופל.
מהי תופעת פרפור פרוזדורים?
פרפור פרוזדורים היא הפרעת הקצב השכיחה ביותר. בזמן פרפור פרוזדורים, הסיגנל החשמלי בעליות (פרוזדורי הלב) אינו מאורגן. כתוצאה מכך, למעשה אין התכווצות אפקטיבית של פרוזדורי הלב. ההעברה החשמלית לחדרי הלב אינה סדירה ולרוב היא מהירה וגורמת לדופק מהיר ולא סדיר.
מה מרגישים בזמן פרפור פרוזדורים?
ישנם מטופלים שלא חשים כלל את הפרעת הקצב ויש ששגרת חייהם תיפגע בצורה משמעותית בגלל חוסר יכולת לבצע פעילות מינימלית. ישנם מטופלים שיחוו חולשה במאמצים, דופק מהיר, דופק לא סדיר.
מדוע יש סיכון מוגבר לשבץ מוחי למטופלים עם פרפור פרוזדורים?
הסיכון לשבץ מוחי הוא פי 5 במטופלים עם פרפור פרוזדורים לעומת מטופלים ללא פרפור פרוזדורים. התאוריה המובילה לסיכון המוגבר היא שבגלל הפעילות המכנית הלא אפקטיבית של פרוזדורי (עליות) הלב, הדם במדורים אלו אינו זורם כראוי ובמצב כזה נוצרים קרישי דם. קרישי דם שנוצרים בלב יכולים להגיע לעורקי המוח ולגרום לשבץ מוחי.
כיצד מונעים שבץ מוחי בחולים עם פרפור פרוזדורים?
מניעה של שבץ מוחי מתאפשרת רק באמצעות תרופות שנקראות בשפת ההדיוטות "מדללי דם". למטופלים שאינם יכולים ליטול מדללי דם ישנה אפשרות של סגירה מכנית של האוזנית בעליה השמאלית.
האם יש קשר בין התקפי פרפור פרוזדורים לבין שבץ מוחי?
בצורה מפתיעה וכנגד האינטואיציה, אין קשר ברור בין זמן התקף פרפור פרוזדורים לבין שבץ מוחי. לכן גם שהטיפול במניעה של התקפי פרפור פרוזדורים הוא יעיל (אם באמצעות תרופות או באמצעות אבלציה) עדיין מומלץ למנוע את הסיכון המוגבר לשבץ מוחי.
האם עדיף תרופות או אבלציה למניעה של פרפור פרוזדורים?
בכל המחקרים נמצאה עדיפות לטיפול באבלציה על פני טיפול בתרופות. אולם חשוב לדעת כי היעילות של הטיפול איננה 100%!!! ותלויה במאפיינים שונים כמו סוג של פרפור פרוזדורים, משך הפרפור, שינויים מבניים בלב, מחלות נוספות ועוד. ישנם מטופלים שלהם אמליץ על אבלציה כקו ראשון לטיפול וישנם מטופלים שאמליץ ראשית על טיפול תרופתי.
האם ניתן לחיות עם פרפור פרוזדורים?
לא תמיד ניתן להשתלט על פרפור פרוזדורים ולהסדיר את קצב הלב לקצב הרגיל. ישנם מטופלים שאצלם הקצב הקבוע הוא קצב פרפור פרוזדורים וניתן לחיות כראוי עם הפרעת קצב זו.